Massa recept jag har tänkt göra under jullovet!

Hahha fick plötsligt ett väldigt bak sug!
Massa saker jag vill baka!
Här kommer recept och bilder på lite saker jag ska försöka hinna med och göra under lovet:

Ananaspaj!

Ingredienser:
PAJDEG:
150 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
2 dl crème fraiche
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 medelstor burk krossad ananas
(jag brukar använda ananas i bitar istället, som även finns i burk, och hacka dem till små 
bitar eftersom  jag tycker fyllningen blir godare med lite att tugga på istället för nästan en pudding)


Gör så här:

  • Blanda alla ingredienser i degen och tryck ut i en pajform. Ställ in i kylen.
  • Låt ananasen rinna av ordentligt i ett durkslag.
  • Rör ihop crème fraiche, socker, vaniljsocker och ägg. Blanda sist i ananasen.
Häll fyllningen i pajformen och grädda i ugn, 200°C, 20-30 minuter (tills kanten fått en beige-aktig färg, se bilden). Låt sedan pajen svalna och servera den som den är eller förslagsvis med vaniljglass eller vaniljkräm!
Enkel Tiramisu

(4 portioner)
Ingredienser:
- 10-12 långfingrade kex 
(jag hittade dem på Coop och Ica i Kista Centrum och i J&D Saluhall i Rinkeby, finns överallt)
- 1,5 dl kaffe 
- 250g (ett paket) mascarpone
- 2 äggulor
- 0,5 dl socker
- kakao för granering

Gör så här:

  • Lägg äggulorna i en skål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och rör eller vispa till en jämn blandning.
  • Häll kaffet i en vid djup tallrik som det är lätt att doppa hela kexet i. Doppa kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. Dela kexen i hälften.
  • Börja med att lägga en halva (av kexen) i botten av ett litet glas (jag använde ikeas små vinglas) och klicka över en matsked av mascarpone smeten. Lägg sedan på två halvor bredvid varandra och klicka över en matsked av mascarpone smeten. Lägg på två till halvor bredvid varandra och klicka över en matsked mascarpone. Sikta slutligen över kakao. Upprepa denna process på de 3 restrerande glasen. (det går jätte fort om du radar upp alla glasen och gör de samtidigt). Låt stå i kylskåpet i minst 1 timma men helst över natten. NJUT!!

    Krämig Citron/Lime Paj med Hallon Grädde

    Ingredienser
    PAJSKAL
    - 3 dl mjöl
    - 2 msk socker
    - 125g smör, smält
    - 1 äggula
    FYLLNING
    - 3 ägg
    - 2 dl socker
    - 2 dl grädde
    - 2 msk mjöl
    - 1,5 msk vaniljsocker
    - skal och juice från en citron och lime
    GRÄDDE
    - 3 dl grädde
    - 1 paket frysta hallon, tinade

    Gör så här:
    PAJSKAL

  • Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop alla ingredienserna till en deg. Tryck ut på en pajform (ca 24 cm), lägg åt sidan.
    FYLLNING
  • Vispa socker och ägg poröst. Vispa sedan i grädde, mjöl, vaniljsocker och skal + juice från citron och limen tills allt blandats väl.
  • Häll fyllningen i pajskalet (det kanske blir lite över) och grädda i ca 30 min, tills fyllningen stelnat. Låt svalna.
    GRÄDDE
  • Vispa grädden lagom hård och rör sedan i hallonen med hjälp utav en sked.

    Servera pajen varm eller kall (jag föredrar kall) med en stor klick hallon grädde. MUMS!
    Äppelpaj
    Ingredienser:
    - 250g smör (eller margarin)
    - 6 dl vetemjöl
    - 2 dl socker
    - 2 gula äpplen, skivade
    - lite kanel

    Gör så här:
    • Börja med att sätta ugnen på ca 225 grader.
    • Blanda mjöl och socker i en bunke, dela smöret i bitar och finfördela det med fingrarna tills det blir en grynig massa.
    • Häll hälften utav massan i en pajform (annan slags form med 24cm i diameter går utmärkt), platta till massan med handflatan till det blivit en jämn och stadig botten.
    • Täck sedan den med äppelskivorna, smula över resten utav massan och strö över lite socker och kanel. In i ugnen i ca 20 min. 

      Serveras varm med vaniljkräm eller vaniljglass, mums!

      Chocolate Ganache Tart
      Ingredienser:

      KEXBOTTEN
      - 4dl kex smulor 
      - 5 msk smält smör
      GANACHE
      - 3 dl grädde
      - 340g mjölk choklad (mörk går lika bra för de som vill), Marabou!

      Gör så här:
      KEXBOTTEN

    • Sätt ugnen på 175 grader. Blanda smulorna med smöret. Tryck ut på en form med löstagbar botten, tryck upp kanterna ca 2-3 cm. Grädda i 10 min, inte mer. Låt svalna helt.
      GANACHE
    • Hacka chokladen och lägg i en skål.  Koka upp grädden i en kastrull och ha över chokladen, rör om tills all choklad smält. Häll över den svala kexbotten och täck med plastfolie och ställ i kylen över natten till fyllningen stelnat. 
      Servera med grädde!
      Vanilj Cheesecake

      Ingredienser:
      BOTTEN:
      - 0,8 dl socker
      - 113 gram smör, rumstemperatur
      - 3,6 dl mjöl
      - en nypa salt

      FYLLNING:
      - 1,2 dl socker
      - 1,2 dl grädde
      - 400 g (2 paket) philadelphia
      - 3 stora ägg, rumstemperatur
      - 1/2 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljextrakt)
      - 1 msk mjöl

      Gör så här:

      • Sätt ugn på 180 grader. Smörj valfri plåt lätt med smör, margarin eller olja.
        BOTTEN:
      • Börja med att vispa ihop smör och socker i en stor skål tills det blir slät och fluffigt.
      • Tillsätt mjöl och salt och vispa tills allt är väl blandat och smuligt.
      • Tryck ut degen jämnt på plåten och stoppa in i ugnen i 15-17 minuter
        FYLLNING:
      • Vispa socker, grädde och philadelphia i en skål tills det blir slät. Tillsätt ett ägg i taget.
      • Skrapa ur innehållet utav 1/2 vaniljstång och rör ned i smeten (eller vaniljextrakt). tillsätt därefter mjöl och vispa tills allt är väl blandat.
      • Häll över fyllningen på den varma botten (om den är klar) och stoppa sedan in plåten i ugnen igen i 23-26 minuter, tills fyllningen är stadig.

        Låt cheeshcaken svalna helt innan den skärs i bitar, eller stoppa in den i kylskåpet 
        tills den ska serveras. Dekorera med gärna med bär och servera förslagsvis med vaniljglass, annars är den otroligt god utan med!
  • 2010-12-29 @ 14:20:52 Bakat! Permalink


    Kommentarer

    Kommentera inlägget här:

    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar:

    Trackback
    RSS 2.0